Tuesday, October 20, 2009

mari bersosial

salah satu masalah terbesar aku yang aku baru perasan baru-baru ini ialah MASALAH BERSOSIAL. Yup... kalau campak aku kat tengah-tengah lautan manusia aku boleh jadik blur..tidak keruan..bimbang..cemas..dan lain-lain lagi.
aku selalu take time [looong time] untuk betul-betul boleh bergaul sebati dengan mana-mana komuniti yang aku dicampakkan. Especially bila aku baru masuk alam kerja ni. banyak benda baru yang kena perhati dan belajar [look and learn]. Aku rasa lah kan..aku perlu lagi banyak ilmu dalam bidang bersosial nih la..

Bila masuk satu alam baru.. maksud aku komuniti/organisasi baru... tak kira la tempat belajar menuntut ilmu kee.. tempat kerja kee.. tempat kejiranan kee... mesti banyak benda yang merisaukan aku... sebab...
  • AKU SUSAH NAK INGAT NAMA ORANG. Dulu masa muda-muda, masa mula bercinta korang ingat aku ingat ke nama pakwe aku? takkan dan declare tetiba nak tanya dia.. Nama awak siapa yee? Memang salah aku jugak tak tanya siap-siap sebelum declare. Tapi kalau tanya pun mesti aku akan lupa balik. Dulu lepas first dating dengan encik Imran balik hostel nak inform kat roomates dah-ada-pakwe, bila roomate tanya siapa dia orang baru tu... "Entah la kak... Tak ingat la nama dia..." Boleh gitu?? Tapi sekarang dah ingat ok!
  • SALAM pELUK CIUM. Aku paling kekok bab kalau nak 'end'kan sesuatu pertemuan tu.. cara nak bersalam. Contohnya bila nak balik dari open house raya rumah kawan. Bila ramai2 aku akan ambil port paling last. nak tengok dulu cara orang lain bersalam. biasanya yang akrab akan berpeluk bercium bagai... kalau tak kenal biasanya salam-salam saja. Tapi ada jugak yang baru kenal nak peluk cium. kalau aku....hmm.. segan kut.. so biasanya aku akan salam biasa je. kalau orang tua-tua esp. yang ada hubungan kekeluargaan aku salam cium tangan la.
  • SMALL TALK..BIG TALK.. HUGE MOUTH.. biasanya kalau terserempak dengan rakan-rakan opis, aku tak pasti nak tegur macamana. Kalau takat nak tegur 'Hi apa kaabar? sihat?' macam poyo pun ada... tapi aku seboleh-boleh taknak la tegur guna soalan bodo... sebab aku selalu kutuk orang yang suka tanya soalan kurang pandai. Contohnya; bila nampak kita tengah makan... kawan lalu depan pastu tanya 'Tengah makan ke?' Okay fine... memang dia celik nampak kita tengah makan. dan secara automatik akan tertanya soalan sebegitu sebab begitulah kebiasaannya kan? Alahai... kadang-kadang aku pun buat jugak... hehehhehehehe..... encik Imran menegur semalam sebab tak ramah dengan jiran tetangga sebab aku senyum je bila akak jiran tegur 'baru balik dari makan ke?' bila nampak kami baru keluar dari kereta. sebenarnya aku tengah dok pikir apa soalan aku nak ajukan balik kat akak jiran tu tapi tak sempat sebab aku slow sikit bab ramah mesra ni. So aku senyum je. Nasib la kalau akak tu tobat tak mahu tegur dah lepas nih. Biar la dia kata aku sombong. nanti ada idea aku ajak la dia berborak lain kali...
  • COLLEAGUE...KELIK...GANG GANG BOOM.. dari sekolah rendah sampai sekolah tinggi skit.. aku memang agak failed dalam menubuhkan persatuan nih. Selalunya kalau dah bersatu dalam satu geng ataupun dengan panggilan manja ber'kelik' nih mesti akan bercerai ditengah jalan. Lagipun kalau ada geng mesti kaki asyik merayau together-gether je. Kalau ada masa lapang kompom mengata mengumpat je kerja.. lagipun, Tahukah anda, orang yang paling hampir dengan kitalah yang paling berpotensi tinggi untuk sakitkan hati kita. siapa setuju angkat jari!!!! Lagi-lagi kalau berkawan dengan aku yang serba kekurangan inih. suka sakitkan hati orang. tak reti bersosial pulak tu.. Siapa kata aku bukan jenis pendendam... kalau ada orang sakitkan hati aku... buat_cerita_songsang_pasal_aku_lepas_tu_jaja_kat_orang_lain_sampai_bila_aku_lalu_semua_pandang_serong_sampai_nak_juling_bijik_mata... memang aku akan terasa. kecik hati aku tau...biasanya aku tak terus maafkan orang tu. Aku kutuk habis-habis dulu. paling kecik pun aku kutuk dalam hati aku sendiri. bila dah puas baru aku maafkan. Itu pun lepas aku pujuk hati aku... aku cakap... 'tak apa laa... dia buat begitu mungkin sebab aku ada kelebihan yang dia tak ada. sabar je laa... tak luak pun...' lalalalalala... Maka aku pun mengamalkan prinsip hidup... tak payah ber'kelik'... berkawan je dengan semua orang.. nak gang-gang-boom tak payah la kut... Suami kan ada.. lagi seronok nak kongsi semua. Kalau rasa tak cukup geng insyaAllah dah ada anak nanti boleh ajak cukupkan korum... haha...
semalam balik kerja aku tension sebab pressure dari aktiviti bersosial di tempat kerja. Aku kecik hati dapat layanan kurang best dari beberapa orang. mungkin sebab aku tak pandai ber'kelik'. takpun cara aku yang buat mereka-mereka itu tak senang dengan cara aku. entah laa... aku buat tak layan je. tapi sampai rumah terus peluk suami nangis macam budak darjah satu mengadu kena buli kat sekolah. HAHA.


p.s: So lepas inih kalau terserempak dengan aku... faham-faham sajalah. bukan aku nak menyombong. Aku memang macam tu...