Wednesday, September 30, 2009

tukar turn...


semalam mr.Imran telefon bagitau dah berhenti kerja secara official... ayark!

Saya : selamat menjadi penganggur. seronok tak?
Dia : hehe... macamana la kita nak makan lepas nih? saya dah tak ada gaji.
Saya : kan saya dah kerja. Cukup kan untuk kita dua? awak kan ada scholarship. cukup bayar kereta awak kan?
Dia : ok. tapi risau jugak nih.
Saya : sabar.. sabar... orang beriman kena banyak sabar..
Dia : beriman ke saya nih?.... eheh...
Saya : tadi subuh awak tak bangun kan?
Dia : awak tak kejut.
Saya : ya lah tuuu...

InsyaAllah hidup akan makin seronok tidak lama lagi. Lepas ini hidup di Melaka akan berteman. Kalau kereta rosak ada driver akan stand-by. Kalau penat balik dari kerja tak larat nak masak ada chef stand-by. Kalau bosan tak tahu nak buat apa ada orang nak diajak bergaduh... macam-macam lagi aku dah plan. bhahahaha...

Dari segi financial redha je apa yang ada. Kan senang...
ni pun nasib baik tak ada anak lagi. walaupun mama asyik dok pot pet suruh buat anak. Sampaikan aku teragak-agak nak telefon mama tanya kabar selalu. Tak sampai hati nak dengar soalan begitu. Nanti insyaAllah dah ada anak akan aku suruh anak aku yang telefon nenek dia tiap hari... bagus tak plan aku??
Bukan taknak tapi kami tak ready lagi. Sekarang nih aku dok melalikan diri dengan soalan stended tu..

tak percaya.. siapa2 yang tak kawin lagi tu bersedia lah bila korang dah kawen nanti.
mana-mana pegi.. kalau orang tu tahu kita dah kawen mesti tanya
"Dah ada anak?" Kalau cakap tak ada mesti dia tanya "Bila nak ada anak?" Ni kan semua kerja Tuhan... kalau tak ada rezeki nak buat macamana... memang la kita kena berusaha... tapi kalau tak ready lagi takkan nak hentam keromo saja?? nak kena pikiaq jugak tu....

pernah aku berborak kejap dengan sorang makcik cleaner kat opis... Bila aku cakap dah lapan bulan kawen & belum bercahaya mata... apa yang aku dapat? pandangan kesian. Okay takpaa... aku malas nak elaborate panjang2 kisah kami kat makcik itu. aku bagi jawapan stended je.. "belum ada rezeki"...

mr.Imran hari tu dok membebel masa kami pegi shopping barang dapo kat supermarket bila dengar sorang mak tu marah kat anak dia.. "Susah la nak jaga adik ni!!! Nak shopping pun susah!!!"
Senang je laki aku jawab... "Siapa suruh beranak kalau malas nak jaga!!!"
Bayangkan perasaan budak tu kalau mak dia dok mengeluh susah itu susah ini. Anak kecil maybe tak paham sangat lagi. Walaupun depa makhluk kecik lagi... tapi depa pun ada perasaan tau!! iye ke?? lu pikir la sendiri....
Yang penting... anak itu jangan fikir sebagai beban... lebih kepada anugerah yang patut kita sayang.. kita didik... kita habiskan wang ringgit... etc...

InsyaAllah kalau dah stable kami akan produce anak tak lama lagi. itupun dengan izin Allah. Nama anak pertama pun kami dah sepakat nak bagi apa... harga lampin pun kami dah survey kat mana murah... lepas ni jangan dok kata kami tak sedia apa-apa lagi... lepas tu jangan dok sebok tanya "bila nak bagi dia adik??"....



Baru-baru ni pun ramai kawan2 yang dah selamat dapat cahaya mata. Yang dok menunggu saat2 kelahiran anak pun ramai... TAHNIAH kawan-kawan... Selamat menjadi Ibu dan Ayah yang berjaya!!!! dan selamat tak tidur malam.... bhahahahha...