Monday, August 24, 2009

"kena pakai topeng"



Itu bukan saya yang cakap..

So glad bila buka paper minggu2 lepas keluar cerita Tun shopping kat bazaar Ramadhan pakai topeng.. million thumbs-up Tun!!! :D

berita ini sudah lama dan mungkin sudah agak lemau... tapi nak post jugak sebab lupa publish itu hari.


artikel seperti yang di copy paste di bawah...



Dr Mahathir risau rakyat tak peduli wabak H1N1

KUALA LUMPUR: "Pakai topeng mulut dan hidung," nasihat bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kepada rakyat bagi mengelakkan mereka dijangkiti virus selesema babi (H1N1).

Walaupun tiada kematian akibat wabak H1N1 dilaporkan dalam tempoh 24 jam semalam, beliau bimbang melihat sikap orang ramai yang seolah-olah tidak takut terhadap wabak penyakit itu.

Sehingga semalam, angka korban kekal 68 orang sejak kematian pertama dilaporkan pada 21 Julai lalu.
Bagaimanapun, seramai 230 pesakit baru dengan gejala influenza-like illness (ILI) dimasukkan ke wad, manakala 310 pesakit sudah dibenarkan keluar.

Jumlah pesakit menurun kepada 1,476 daripada 1,556
kelmarin yang dirawat di 102 hospital termasuk tiga hospital swasta di seluruh negara. Daripada jumlah itu, 316 pesakit disahkan positif H1N1.

Daripada jumlah itu, 40 kes dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), dengan empat kes adalah kemasukan baru, manakala lapan kes dikeluarkan daripada unit itu.

Daripada 40 kes yang dirawat di ICU,

25 kes mempunyai faktor risiko iaitu kanak-kanak dan bayi (7), diabetes (5), penyakit kronik (5), asma (3), obesiti (3)

, mengandung dan bersalin (1) dan kanak-kanak istimewa (1).

Tun Dr Mahathir

berharap orang ramai memakai topeng itu di tempat awam, termasuk ketika membeli-belah di bazar Ramadan.
"Walaupun ada wabak H1N1, nampaknya orang ramai juga (membeli juadah berbuka puasa). Saya susah hati sikit, ramai tak pakai topen

g penutup hidung dan mulut.

Katanya, kemelesetan

ekonomi juga seolah-olah seperti tidak berlaku

berdasarkan sambutan orang ramai keluar membeli belah pada hari pertama Ramadan.

"Walaupun ada krisis kewangan, nampak orang tak berasa apa pun," katanya yang mengunjungi Bazar Ramadan di Kampung Baru untuk mencari cucur udang.
"Kalau tak pakai topeng itu, kita tak tahu bila kita nak kena (jangkitan H1N1). Peniaga juga kena pakai topeng ... kena jaga kesihatan," katanya k

epada pemberita selepas mengunjungi Bazar Ramadan Jalan Raja Alang, di sini, semalam.
Beliau yang memakai topeng itu berkata, orang ramai serta peniaga perlu berhati-hati dan mementingkan kebersihan makanan.
Sebelum itu, Dr Mahathir yang mengunjungi gerai

makanan di bazar Ramadan terserempak dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ditemani isterinya, Datin

Seri Rosmah Mansor, yang turut meninjau di bazar Ramadan berkenaan.

Najib melawat dan membeli kuih di gerai-gerai

sepanjang bazar itu kira-kira setengah jam.




Haaaa... masih malu nak bertopeng? sanggup sedut udara H1N1? your call...

p/s: Feel so 'homy' bila shopping kat tesco Melaka last weekend... ramai yang bertopeng. Kalau shopping kat Klang, jangan harap la nak tengok orang pakai mask. Kita yang kena tengok. pandang semacam pulak tu... grhhhhh....