Thursday, July 30, 2009

kuih raya


Ramadhan dah makin dekat. Hari ini baru terkial-kial mula berpuasa. Bukan apa.. puasa ganti. hehehehe... yang sebenarnya saya sendiri lost count berapa hari lagi yang perlu di ganti... jadi, kena puasa sebanyak yang mungkin dan yang terlarat supaya hutang terbayar.. 1 minggu sudah mencukupi rasanya... InsyaAllah...
This year would be my first year akan ber'Ramadhan' dan beraya sebagai seorang isteri. Cuak beb.. bukan apa... kena pikir pasal baju raya sendiri n suami... bangun awal masak sahur.. juadah berbuka... lokasi pilihan untuk beraya.. kuih raya.. langsir rumah... set sofa baru.. bekas kuih raya... rendang... ketupat... bajet duit raya... okay...cukupp..cukup....lebih-lebih pulak.. FeWhhh..!!!!

Kalau masa zaman keanak-daraan dolu2 senang la den... semua pa & ma yang tanggung. Dari persiapan puasa dan raya sampai ke bayar zakat. tak pernah ambil pusing. Lenggang kangkung je beraya.

sekarang... hambik kau... hahaha... (apa ni gelakkan diri sendiri!!!!) ok sori...

Sebab sudah terbiasa dengan lifestyle secara sederhana maybe saya akan usulkan beberapa cadangan inih kepada pihak suami...

  • Recycle je balik baju raya tahun lepas-lepas.
  • Penuhkan aktiviti ziarah rumah orang so bila orang datang rumah kita tiada di rumah. Makanya... tak perlu sediakan juadah raya banyak2. hehehehe... (gurau!)
  • Berbuka puasa di masjid tiap hari. Kalau ada lebih, tapau bawa balik rumah untuk sahur. :p
  • etc.. etc...
Apapun... kawan-kawan...,
yang penting ibadat di Bulan Ramadhan kena pau sebanyak yang boleh. InsyaAllah... Sekali setahun je peluang tu. Dah la bulan-bulan lain ibadat tak cukup. hehe... Kalau beraya sederhana pun apa salahnya kan? Yang penting kemeriahan menyambut. betul tak?



Yang sebenarnya..............





saya baru sahaja menempah kuih raya pagi tadi. kih kih kih... Mesti kau kata aku nih tak sabar-sabar nak raya kan??? Okay.. sila berhenti mengutuk sekarang!!! fewh...

Alaaa... dua jenis je pun... Mula-mula terkejut jugak bila jiran rumah sebelah offer untuk tempahan kuih raya nanti. Awal nya??? Puasa pun belum start lagi. Tapi takkan nak tolak. Tak baik tau.. sebagai jiran yang baik. hehehe...

Okay.. sekian... tata...


gambar tiada kena-mengena.