Wednesday, September 30, 2009

tukar turn...


semalam mr.Imran telefon bagitau dah berhenti kerja secara official... ayark!

Saya : selamat menjadi penganggur. seronok tak?
Dia : hehe... macamana la kita nak makan lepas nih? saya dah tak ada gaji.
Saya : kan saya dah kerja. Cukup kan untuk kita dua? awak kan ada scholarship. cukup bayar kereta awak kan?
Dia : ok. tapi risau jugak nih.
Saya : sabar.. sabar... orang beriman kena banyak sabar..
Dia : beriman ke saya nih?.... eheh...
Saya : tadi subuh awak tak bangun kan?
Dia : awak tak kejut.
Saya : ya lah tuuu...

InsyaAllah hidup akan makin seronok tidak lama lagi. Lepas ini hidup di Melaka akan berteman. Kalau kereta rosak ada driver akan stand-by. Kalau penat balik dari kerja tak larat nak masak ada chef stand-by. Kalau bosan tak tahu nak buat apa ada orang nak diajak bergaduh... macam-macam lagi aku dah plan. bhahahaha...

Dari segi financial redha je apa yang ada. Kan senang...
ni pun nasib baik tak ada anak lagi. walaupun mama asyik dok pot pet suruh buat anak. Sampaikan aku teragak-agak nak telefon mama tanya kabar selalu. Tak sampai hati nak dengar soalan begitu. Nanti insyaAllah dah ada anak akan aku suruh anak aku yang telefon nenek dia tiap hari... bagus tak plan aku??
Bukan taknak tapi kami tak ready lagi. Sekarang nih aku dok melalikan diri dengan soalan stended tu..

tak percaya.. siapa2 yang tak kawin lagi tu bersedia lah bila korang dah kawen nanti.
mana-mana pegi.. kalau orang tu tahu kita dah kawen mesti tanya
"Dah ada anak?" Kalau cakap tak ada mesti dia tanya "Bila nak ada anak?" Ni kan semua kerja Tuhan... kalau tak ada rezeki nak buat macamana... memang la kita kena berusaha... tapi kalau tak ready lagi takkan nak hentam keromo saja?? nak kena pikiaq jugak tu....

pernah aku berborak kejap dengan sorang makcik cleaner kat opis... Bila aku cakap dah lapan bulan kawen & belum bercahaya mata... apa yang aku dapat? pandangan kesian. Okay takpaa... aku malas nak elaborate panjang2 kisah kami kat makcik itu. aku bagi jawapan stended je.. "belum ada rezeki"...

mr.Imran hari tu dok membebel masa kami pegi shopping barang dapo kat supermarket bila dengar sorang mak tu marah kat anak dia.. "Susah la nak jaga adik ni!!! Nak shopping pun susah!!!"
Senang je laki aku jawab... "Siapa suruh beranak kalau malas nak jaga!!!"
Bayangkan perasaan budak tu kalau mak dia dok mengeluh susah itu susah ini. Anak kecil maybe tak paham sangat lagi. Walaupun depa makhluk kecik lagi... tapi depa pun ada perasaan tau!! iye ke?? lu pikir la sendiri....
Yang penting... anak itu jangan fikir sebagai beban... lebih kepada anugerah yang patut kita sayang.. kita didik... kita habiskan wang ringgit... etc...

InsyaAllah kalau dah stable kami akan produce anak tak lama lagi. itupun dengan izin Allah. Nama anak pertama pun kami dah sepakat nak bagi apa... harga lampin pun kami dah survey kat mana murah... lepas ni jangan dok kata kami tak sedia apa-apa lagi... lepas tu jangan dok sebok tanya "bila nak bagi dia adik??"....



Baru-baru ni pun ramai kawan2 yang dah selamat dapat cahaya mata. Yang dok menunggu saat2 kelahiran anak pun ramai... TAHNIAH kawan-kawan... Selamat menjadi Ibu dan Ayah yang berjaya!!!! dan selamat tak tidur malam.... bhahahahha...

Wednesday, September 23, 2009

Syawal datang lagi...

Raya tahun ini agak sederhana tapi seronok... :D
persiapan ala kadar...



##Nota raya untuk tahun depan:
1. beli kuih raya sehari sebelum raya. tak perlu tempah awal2... jimat!!! hehehe...


muka alya menyambut kepulangan mak cu dan pak cu sehari sebelum raya...




Di pagi raya...
beraya tahun ini dengan status baru... :D




apa yang paling seronot bila syawal datang lagi??


boleh berkumpul ramai-ramai


beraya beramai-ramai


bermaaf-maafan...


sowieeee..... halal makan minum.. kosong2 yee...


untuk golongan muda remaja...


dapat duit rayaaaa... eh Mak Cu pun dapat laaa... "hehehe...




mr.Imran says... Baju raya untuk tahun depan pun tak payah kut.. survived je raya tahun ni without baju raya...

Thursday, September 17, 2009

Salam Lebaran dari perantauan


Opis dah kosong... Maklumlah dah dekat raya...

aku pekerja baru yang berdisiplin. aku datang kerja jugak... tak sia-sia.. rakan2 opis bagi aku ini...



sampul surat yang aku nak pas kat husband suruh isi lepas tu aku yang bagi kat budak2...mesti budak2 akan sayang aku lebih nanti. lembu punya susu, sapi dapat nama...

tak kiraaa..

kiuh bahulu kaler2 yang aku nak balun sat lagi...



sebelum aku balik jap lagi... aku nak ucap...

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR BATIN

aku tahu aku banyak dosa kat kawan2 dan sesiapa yang berkenaan...

so aku nak minta maaf dari hati tulus ikhlas... kosong2 ye kawan2... bukak akaun baru lepas raya nih..
dosa korang aku dah ampunkan... hutang pun aku dah halalkan... aku cuma berharap pTpTN halalkan hutang pinjaman aku berbelas ribu tu... boleh?


sekian... Salam lebaran dari JAS n HUSBAND n the ENTIRE FAMILY.

ini baru betul kad raya....


sementara dok termenung menunggu pukul 5 tadi kakak opis bawah datang hantar surat untuk aku... ingatkan slip gaji ke... bonus tahunan ke... rupanya KAD RAYA REAL dari ILUN n WANA... KK JELEBU mariiiiiiii.....

ini baru kad raya... sekarang kan orang dok sibuk hantar SMS pengganti diri laaa... e-card la...

bukan tidak boleh... tapi kurang meriah sikit la... kalau dulu berlumba-lumba kumpul kad raya. Lepas tu tampal kat dinding rumah... dinding rumah jadik kalerful... seronok!!! sekarang nak tampal apa? tampal sms? tampal skrin monitor pC/laptop? hmmm.... lagi lima tahun akan datang apa pesen pulak kan?

ni dia kad yang aku baru dapat tadi....


from Jelebu with love... :D


sila balas!!!??? .....gulp!


baiklah!!!



Sekian.. terima kasih... aku pun tak hantar kad raya kat siapa2 tahun nih... maklumlah saya penjawat awam yang belum bergaji... baju raya pun tak beli tau.... insyaAllah tahun depan kut...
korang jangan berlagak ye ilun... itupun kad dapat free kan???
anyway... really appreciated...
cukuplah dua keping aku dapat ini tahun.... sekeping dari member meja sebelah...
cukuplah kut... satu tampal kat pintu masuk rumah satu lagi kat pintu bilik....

tahun depan aku balas ye lun.. dah tak dan nih! posmen mesti semua dah cuti macam staf2 kat opis aku nih....


ciow... pukul 5 dah... balik time!!!!!

Monday, September 7, 2009

uPdates...



sudah lama tidak berblogging... nama Pun sPesies malas..
bagi membuktikan kemalasan menaiP... mari ikuti uPdates saya dan dia dalam dua tiga bulan ini dalam bentuk Point-Point...

  • kini bermastautin di Melaka kerana menurut Perintah kerajaan untuk berkhidmat di Selandar.
  • berjaya menjadi Pemegang lesen P setelah ujian JPJ dua kali. haha... Panjang cerita.. nanti la aku cerita kalau sudah rajin.
P for POWER!!!! uhukkk!
  • drive sendiri Pergi balik dari kerja. sebab temPat sangat asing dan tiada siaPa untuk hantar Pergi kerjaaaaa...
  • masih berbadan satu... belum ada rezki.
.. yang sebenarnya kadang2 takut walauPun kadang2 nak....
  • keyboard laPtoP rosak. Aku susPect masa kena Petir itu hari. huruf P tidak berfungsi. that's why semua huruf P caPital letter. terPaksa coPy n Paste.
hmmmm... ngantuk tunggu Pukul 5. nasib baik ada internet. itu Pun tumPang kabel internet membe meja seblah. hehe


Selamat berPuasa (kalau cakaP selamat beraya mesti kau susPect aku tak sabar nak raya kan??.

Maaf zahir batin.